Składniki:
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Instrukcja:
1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia. Upewnij się, że rozczyn zwiększy objętość około 3 razy. Jeśli używasz drożdży instant, po prostu wymieszaj je z mąką.
2. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zrób wgłębienie w środku. Wlej do niego rozczyn (lub drożdże instant).
3. Stopniowo zagarniaj łyżką mąkę do środka i mieszkaj składniki przez 2-3 minuty, dodając na koniec oliwę.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez około 15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Możesz także użyć miksera planetarnego.
5. Umieść wyrobione ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby wyrosło.
6. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na stolnicę i chwilę pozagniataj. Podziel na dwie części, uformuj z nich kulki i odłóż na około 7 minut pod ściereczką.
7. Posmaruj blaszki (lub tortownice) oliwą. Umieść kulkę ciasta na środku i delikatnie spłaszczając, rozciągaj je palcami po całej powierzchni dna, pozostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu.
8. Wyłóż cienką warstwę sosu pomidorowego, ser oraz ulubione dodatki. Odczekaj około 15 minut, aż ciasto ponownie podrośnie, następnie piecz w mocno nagrzanym piekarniku (minimum 250°C) przez około 10 minut.
Dziękuję za wskazówki dotyczące serów do pizzy, na pewno dodadzą one smaku! Smacznego!